Odborníci budú diskutovať o vzťahoch spoločnosti, politiky a histórie

26.04.2011 Prešov

Prešov 26. apríla (TASR) - Viac ako 100 členov Slovenskej historickej spoločnosti (SHS) pri Slovenskej akadémii vied sa dnes zišlo v Prešove na svojom 14. zjazde. Podujatie, na ktoré prišli okrem slovenských historikov aj hostia z Českej republiky, Poľska a Francúzska, vyvrcholí 28. apríla valným zhromaždením SHS.
Predseda SHS Viliam Čičaj pre TASR uviedol, že okrem formálnych záležitostí, ktoré súvisia s hodnotením činnosti a vytýčením cieľov na ďalšie obdobia, sa budú venovať predovšetkým odborným otázkam. Hlavná téma je venovaná vzťahom politiky, spoločnosti a histórie.
\"Kto sleduje dianie na Slovensku, sú mu známe napríklad posledné udalosti týkajúce sa stavania sôch osobnostiam niekedy zaslúžilým, niekedy kontroverzným. Samozrejme, že do týchto spoločenských udalostí sú zaťahovaní aj historici, od ktorých sa žiada, aby povedali to posledné slovo,\" spomenul jednu z tém Čičaj.
V novej vysokoškolskej aule Prešovskej univerzity odznejú aj prednášky, ktoré sa týkajú napríklad fenoménu slobodomurárstva v Uhorsku, vlastenectva košických biskupov v období 1804-1962, či politických ambícií Rusínov a Ukrajincov na Slovensku.
Čičaj dodal, že na zjazde chcú prerokovať aj ďalšie otázky týkajúce sa slovenskej historickej vedy a sprístupnenie výsledkov výskumov širšej verejnosti. Na konci zjazdu sa uskutoční valné zhromaždenie, kde sa bude voliť nový výbor i predseda.
SHS pri SAV vznikla v roku 1946 a je jednou z najstarších vedeckých spoločností na Slovensku. V súčasnosti táto organizácia združuje 332 členov, predovšetkým vedeckých pracovníkov z oblasti histórie, múzejníctva, archívnictva a príbuzných disciplín.
 

Vyberte región